simon silk mill site plan

Carlisle, PA | 6,300 SF | Award of Merit, Pennsylvania AIA

The College asked that the addition, a 6,300 SF building determined by the size of the equipment housed within, reveal the functionality of the building rather than conceal its operations. The architect’s challenge was to respond to the client’s program and create an extension that respected the existing structure but was not dominated by it.

The new building is a layered dance of brick and aluminum. At the east elevation, a stair tower marks a subtle transition from the existing to the new; here, a full-height brick wall continues the mass of the original building. As the corner is turned, the brick is progressively subtracted until it becomes a low wall on the west elevation. In its place, continuing to define the space, is an aluminum veil that is visually both solid and sheer. Its solidity completes the block form and its sheerness allows views into the functional spaces (cooling towers) within. The horizontal layering also suggests the building’s vertical layering. The masonry wall envelops, but does not hide, the structural elements placed independently behind it. The aluminum veil is loosely hung on the structure. Throughout, the building shows clear evidence of how it is made, its materiality expressed and unadorned.

ADDITIONAL PHOTOS